Acid Hydrolysis of Glycosyl–Glycose Bond Disaccharides in Water–Organic Media

封面

如何引用文章

全文:

开放存取 开放存取
受限制的访问 ##reader.subscriptionAccessGranted##
受限制的访问 订阅存取

详细

Kinetic parameters (rate constants, energies and entropies of activation) of the acid-catalytic hydrolysis of reducing disaccharides cellobiose and lactose are determined in a wide range of mixtures of water and organic solvents (dioxane, acetone, DMSO, and acetic acid). It is shown that raising the content of the organic solvent accelerates the hydrolysis of the glycosidic bonds in different ways. The effect solvents have on the rate and mechanism of the studied reaction is discussed on the basis of solvation concepts.

作者简介

M. Kushner

Belarus State Technological University

Email: makushner@yandex.ru
220006, Minsk, Belarus

T. Seliverstova

Belarus State Technological University

Email: makushner@yandex.ru
220006, Minsk, Belarus

L. Matusevich

Belarus State Technological University

编辑信件的主要联系方式.
Email: makushner@yandex.ru
220006, Minsk, Belarus

参考

  1. Книрель Ю.А., Науменко О.И., Севченкова С.Н. и др. // Успехи химии. 2019. Т. 88. Вып. 4. С. 406. = label:RUSSIFNhttps://doi.org/10.1070/RCR4856?locant
  2. Кучина Ю.А., Дубровин С.Ю., Коновалова И.Н. // Рыбное хоз-во. 2009. № 4. С. 115.
  3. Бочков А.Ф., Афанасьев В.А., Заиков Г.Е. Образование и расщепление гликозидных связей. М.: Наука, 1978. 180 с.
  4. Корольков И.И. Перколяционный гидролиз растительного сырья. М.: Изд-во “Лесн. пром-сть”. 1990. 272 с.
  5. Барбаш В.А. // Энерготехнологии и ресурсосбережение. 2012. № 1. С. 27.
  6. Гермер Э.И. // Лесной журнал. 2003. № 4. С. 99.
  7. Синицын А.П., Синицына О.А. // Успехи биол. химии. 2021. Т. 61. С. 347.
  8. Селиверстова Т.С., Кушнер М.А., Матусевич Л.Г. // Журн. физ. химии. 2020. Т. 94. № 2. С. 230. https://doi.org/10.31857/S0044453720020314
  9. Денеш И. Титрование в неводных средах. М.: Мир, 1971. 413 с.
  10. Усов А.И., Яроцкий С.В. // Изв. АН СССР. Сер. хим. 1974. № 4. С. 877.
  11. Амис Э.А. Влияние растворителя на скорость и механизм химических реакций. М.: Мир, 1968. 328 с.
  12. Богачев Н.А., Любичев Д.А., Никольский А.Б. и др. // Журн. общ. химии. 2018. Т. 88. № 1. С. 3.
  13. Suzuki T., Fujisawa M., Takagi S. et al. // J. Thermal Analysis and Calorimetry. 2006. V. 85. № 3. P. 545.https://doi.org/10.1007/s10973-006-7658-3
  14. Guang Y., Masaaki W., Toshiyuki T. // J. Mol. Liq. 2001. V. 94. P. 273. https. //doi: https://doi.org/10.1016/S0167-7322(01)00275-6
  15. Bunton C.A., Mhalo M.M., Moffatt J.N. // J. Org. Chem. 1984. V. 49. P. 3639.
  16. Верстаков Е.С., Коробкова С.А., Носаева Т.А. // Журн. физ. химии. 2020. T. 94. № 4. С. 564.
  17. Wong D.B., Sokolowsky K.P., El-Barghouthi M.I. et al. // J. Phys. Chem. B. 2012. V. 116. P. 5479. https://doi.org/10.1021/jp301967e
  18. Бакирова Г.А. // Изв. НАН КР. 2010. № 2. С. 108.
  19. Гринева Н.Ф. Термодинамика хлористого водорода и его кислотность в смесях диоксана с водой: Автореф. дис. … канд. хим. наук. Харьков, 1974, 22 с.

补充文件

附件文件
动作
1. JATS XML
2.

下载 (29KB)
3.

下载 (76KB)
4.

下载 (51KB)
5.

下载 (24KB)
6.

下载 (48KB)
7.

下载 (39KB)
8.

下载 (29KB)

版权所有 © М.А. Кушнер, Т.С. Селиверстова, Л.Г. Матусевич, 2023